
De hadde gledet seg lenge, innbyggerne i byen Pripyat ved Tsjernobyl. 1. mai – på Sovjetunionens store festdag – skulle endelig de rundt 50.000 innbyggerne få en fornøyelsespark.
Se flere bilder nederst i saken.
Rett bak Kulturpalasset skulle fornøyelsesparken være. Fra sportshallen i Kulturpalasset kunne innbyggerne se de fire attraksjonene som parken skulle inneholde; et pariserhjul, radiobiler, en båthuske og en karusell.
Allerede før fornøyelsesparken ble åpnet var Pripyat et av de beste stedene å bo i Sovjetunionen.

Byen ble bygget for å huse arbeiderne ved atomkraftverket i Tsjernobyl noen få kilometer unna og var velutstyrt med sports- og kulturtilbud. Åpningen av fornøyelsesparken skulle være det siste tilbudet til byens unge befolkning.
Åpnet under evakueringen
Fem dager før åpningen, klokken 01.23 skjedde ulykken som kullkastet planene om en storstilt 1. mai-feiring. Eksplosjonen i Reaktor nummer fire førte til at det dagen etter ble bestemt at byen måtte evakueres. 50.000 innbyggere skulle ut av byen og området raskest mulig.
Det er ikke helt klart hvorfor, men myndighetene i byen bestemte seg da for å åpne fornøyelsesparken noen timer 27. mai.
Kanskje var det for at folk skulle ha noe å gjøre mens evakueringen foregikk. Det tar noen timer å evakuere 50.000 og noe måtte folk gjøre mens det ventet.
Uansett, det finnes bilder som viser at parken var åpen og full av folk noen få timer den dagen, før den ble stengt for alltid.
Hvordan stemningen var blant de besøkende – som jo visste at de skulle evakueres om noen timer – kan man bare prøve å forestille seg.
Rusten brer seg og plantene skyter opp
Siden evakueringen har Pripyat stått tom. Fornøyelsesparken gror sakte til, år for år brer rusten seg og plantene skyter opp gjennom asfalten.
Nå – 29 år etter ulykken – er fornøyelsesparken blant de mest radioaktive stedene i Pripyat. Asfalten er rimelig ren, men i jorden rundt er radioaktiviteten rundt 400 ganger høyere enn det som er regnet som normal radioaktivitet.
Få steder er så stille som Pripyat i dag. Noen få turister – kanskje et titalls – besøker byen hver dag. For dem er fornøyelsesparken et tankevekkende sted, ikke noe annet sted i Pripyat er kontrastene mellom det som var og det som er, så store.
Etter hvert som naturen tar over mer og mer vil kanskje også de bli borte, men enn så lenge lever fornøyelsesparken som et av de mest kjente bildene på byen som forsvant.










