Fornøyelsesparken som var åpen én dag

Pariserhjulet - som om tiden har stått stille siden april 1986.
Pariserhjulet – som om tiden har stått stille siden april 1986.

De hadde gledet seg lenge, innbyggerne i byen Pripyat ved Tsjernobyl. 1. mai – på Sovjetunionens store festdag – skulle endelig de rundt 50.000 innbyggerne få en fornøyelsespark.

Se flere bilder nederst i saken.

Rett bak Kulturpalasset skulle fornøyelsesparken være. Fra sportshallen i Kulturpalasset kunne innbyggerne se de fire attraksjonene som parken skulle inneholde; et pariserhjul, radiobiler, en båthuske og en karusell.

Allerede før fornøyelsesparken ble åpnet var Pripyat et av de beste stedene å bo i Sovjetunionen.

Detaljer fra pariserhjulet.
Detaljer fra pariserhjulet.

Byen ble bygget for å huse arbeiderne ved atomkraftverket i Tsjernobyl noen få kilometer unna og var velutstyrt med sports- og kulturtilbud. Åpningen av fornøyelsesparken skulle være det siste tilbudet til byens unge befolkning.

Åpnet under evakueringen

Fem dager før åpningen, klokken 01.23 skjedde ulykken som kullkastet planene om en storstilt 1. mai-feiring. Eksplosjonen i Reaktor nummer fire førte til at det dagen etter ble bestemt at byen måtte evakueres. 50.000 innbyggere skulle ut av byen og området raskest mulig.

Det er ikke helt klart hvorfor, men myndighetene i byen bestemte seg da for å åpne fornøyelsesparken noen timer 27. mai.

Kanskje var det for at folk skulle ha noe å gjøre mens evakueringen foregikk. Det tar noen timer å evakuere 50.000 og noe måtte folk gjøre mens det ventet.

Uansett, det finnes bilder som viser at parken var åpen og full av folk noen få timer den dagen, før den ble stengt for alltid.

Hvordan stemningen var blant de besøkende – som jo visste at de skulle evakueres om noen timer – kan man bare prøve å forestille seg.

Rusten brer seg og plantene skyter opp

Siden evakueringen har Pripyat stått tom. Fornøyelsesparken gror sakte til, år for år brer rusten seg og plantene skyter opp gjennom asfalten.

Nå – 29 år etter ulykken – er fornøyelsesparken blant de mest radioaktive stedene i Pripyat. Asfalten er rimelig ren, men i jorden rundt er radioaktiviteten rundt 400 ganger høyere enn det som er regnet som normal radioaktivitet.

Få steder er så stille som Pripyat i dag. Noen få turister – kanskje et titalls – besøker byen hver dag. For dem er fornøyelsesparken et tankevekkende sted, ikke noe annet sted i Pripyat er kontrastene mellom det som var og det som er, så store.

Etter hvert som naturen tar over mer og mer vil kanskje også de bli borte, men enn så lenge lever fornøyelsesparken som et av de mest kjente bildene på byen som forsvant.

Et tre er i ferd med å gro opp inne i karusellen.
Et tre er i ferd med å gro opp inne i karusellen.
Detaljer fra karusellen.
Detaljer fra karusellen.
Radiobilbanen.
En av radiobilene.
En av radiobilene.
Radarbilene i fornøyelsesparken i Pripyat står slik de sto da de ble forlatt, kvelden før eksplosjonen i reaktor nummer fire.
Radarbilene i fornøyelsesparken i Pripyat står slik de sto da de ble forlatt, kvelden etter eksplosjonen i reaktor nummer fire.
Detaljer fra pariserhjulet.
Detaljer fra pariserhjulet.
Pariserhjulet.
Pariserhjulet.
Operatør-bua ved pariserhjulet.
Operatør-bua ved pariserhjulet.
Betalingsboden til fornøyelsesparken.
Betalingsboden til fornøyelsesparken.
Båthusken har fått et tre opp i midten etter 29 år.
Båthusken har fått et tre opp i midten etter 29 år.
Naturen bryter gjennom asfalten ved fornøyelsesparken.
Naturen bryter gjennom asfalten ved fornøyelsesparken.

Se satelittbilde fra Google Maps

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s